Kawa z palarni do biura i gastronomii, oferowana przez naszą firmę, wypalana jest metodą rzemieślniczą w polskiej palarni kawy. Zielone ziarna kawy wypalane są w piecu o niewielkim zasypie według ściśle określonego profilu palenia. Za ten złożony proces i jego finalny efekt odpowiedzialny jest mistrz palenia kawy. Poprzez pieczołowite kontrolowanie jego przebiegu, wydobywa z owoców kawowca subtelne nuty smakowe i zapachowe – od owocowych po czekoladowe i orzechowe – stopniowo doprowadzając kawę do doskonałości.
Zielone ziarna kawy dostarczane są do palarni przez sprawdzonych importerów i pochodzą z aktualnych zbiorów. Jeszcze przed rozpoczęciem procesu palenia możliwa jest ich ocena, co ma olbrzymie znaczenie w kwestii jakościowej. Świeżo wypalona kawa już po kilku, kilkunastu dniach wysyłana jest bezpośrednio do klientów. Składając zamówienie mają Państwo pewność otrzymania wysokiej jakości świeżej kawy prosto pod drzwi lokalu. Każdą z prezentowanych kaw oferujemy również w postaci kawy personalizowanej z logo firmy, kawiarni, restauracji czy hotelu.
Mieszanka skomponowana z ziaren kawy pochodzących z plantacji brazylijskich. W smaku wyczuwalne orzechy i czekolada. Kawa stosunkowo łagodna o niskiej kwasowości, umiarkowanej goryczce i niskiej zawartości kofeiny. Bardzo uniwersalna, całodniowa, odpowiednia do parzenia na wiele różnych sposobów.
Segment kaw Premium.
Segment kaw: Premium
Pochodzenie: Brazylia
Stopień palenia: średni+
Kwasowość: niska
Zawartość kofeiny: niska
Brazylijska kawa gatunku Arabica wzmocniona indyjską Robustą (odmiana India Cherry AA). W smaku dominują nuty orzechowe, karmelowe i ciemnej czekolady. Niska kwasowość, podwyższona zawartość kofeiny. Kawa przeznaczona do ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i tradycyjnego parzenia. Doskonała do kaw z dodatkiem mleka lub śmietanki.
Segment kaw Premium.
Pochodzenie: Brazylia, Indie
Stopień palenia: średni+/ciemny
Kwasowość: niska
Zawartość kofeiny: umiarkowana
Wykwintna mieszanka kaw gatunku Arabica pochodzących z Brazylii i Kolumbii. Kawa delikatna z owocowym posmakiem. Z uwagi na brak w składzie Robusty zaliczamy ją do kaw łagodnych, o niskiej zawartości kofeiny. Caffe Dolce polecamy do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, ekspresach przelewowych, kawiarkach, french pressach i tradycyjnie w filiżance. Doskonała całodniowa kawa do biura i gastronomii.
Segment kaw Premium.
Pochodzenie: Brazylia, Kolumbia
Stopień palenia: średni+/średni
Kwasowość: niska
Zawartość kofeiny: niska
Zrównoważona mieszanka brazylijskiej Arabiki i indyjskiej Robusty (odmiana India Cherry AA). W smaku wyczuwalne nuty orzechowe, ciemnej czekolady, drzewne i dymne. Podwyższona zawartość kofeiny – kawa pobudzająca. Doskonale komponuje się z mlekiem. Przeznaczona do ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i tradycyjnego parzenia.
Segment kaw Premium.
Pochodzenie: Brazylia, Indie
Stopień palenia: średni+/ciemny
Kwasowość: niska
Zawartość kofeiny: podwyższona
Indyjska Robusta (odmiana India Cherry AA) wzbogacona szczyptą ziaren brazylijskiej kawy gatunku Arabica. Wyrazista w smaku, polecana do podawania z mlekiem lub śmietanką. Wysoka zawartość kofeiny, mocno pobudzająca. Przeznaczona do ekspresów ciśnieniowych i tradycyjnego parzenia.
Segment kaw Premium.
Pochodzenie: Indie, Brazylia
Stopień palenia: ciemny/średni+
Kwasowość: niska
Zawartość kofeiny: wysoka
100% kawa gatunku Robusta odmiany India Cherry AA. Najmocniejsza i najbardziej wyrazista w naszej ofercie. W smaku dominują nuty ziemiste i drzewne. Zawiera dużo kofeiny, odpowiednia do picia z mlekiem lub śmietanką. Przeznaczona do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, w kawiarce i tradycyjnie w filiżance.
Segment kaw Premium.
Pochodzenie: Indie
Stopień palenia: ciemny
Kwasowość: umiarkowana
Zawartość kofeiny: wysoka
Wyśmienita kawa kolumbijska rodzaju Excelso, średni stopień palenia, dobra zarówno z przelewu jak i ekspresu ciśnieniowego, bardzo uniwersalna. Świeży owocowo – czekoladowy aromat. W smaku czekolada i dojrzałe owoce. W języku hiszpańskim słowo „excelso” oznacza idealny, majestatyczny, co zgadza się z wysoką jakością tej kolumbijskiej kawy.
Segment speciality – SCA = 82pkt.
Pochodzenie: Kolumbia
Stopień palenia: średni
Kwasowość: niska, owocowa
Zawartość kofeiny: niska
Wysokogórska kawa z Salwadoru. Jednorodna – pochodząca z określonych rejonów kraju. Zbiory owoców kawowca na salwadorskich plantacjach odbywają się przeważnie ręcznie. Podczas każdego zbioru wisienki kawy są pieczołowicie selekcjonowane, a do obróbki trafiają tylko te o wyjątkowej jakości. Kawa ta charakteryzuje się dużymi, pełnymi ziarnami. Aromat intensywny i wyrazisty. W smaku wyczuwalna czekolada, świeże owoce, nuty karmelowe, orzech włoski.
Segment speciality – ocena SCA = 82pkt.
Pochodzenie: Salwador
Stopień palenia: średni +
Kwasowość: umiarkowana
Zawartość kofeiny: niska
Klasyczna brazylijska kawa wypalona na stopień średni. Dobra do przelewu i klasycznego parzenia w filiżance. Wyczuwalny świeży aromat mlecznej czekolady i orzechów. Parzona w ekspresie ciśnieniowym charakteryzuje się wyższą cytrusową kwasowością.
Segment kaw Premium.
Pochodzenie: Brazylia
Stopień palenia: średni
Kwasowość: średnia/cytrusowa
Zawartość kofeiny: średnia
Bogate w smak i aromatyczne ziarna kawy gatunku Arabica uprawianej w regionie Tarazzu w Kostaryce, wznoszącego się na wysokości 1200-1800 m n.p.m. Smakuje doskonale zaparzona dowolnym sposobem, najlepsze walory ujawnia jednak przygotowana metodami przelewowymi i alternatywnymi. Aromat kawy jest migdałowy, czekoladowy z nutami kwiatowymi. W smaku gładka, z przyjemną cytrusową kwasowością wyczuwalną na języku.
Segment specialty – SCA = 83,5pkt.
Pochodzenie: Kostaryka
Stopień palenia: średni
Kwasowość: średnia/cytrusowa
Zawartość kofeiny: średnia
Charakterystyczne niewielkie ziarenka kawy pochodzące z regionu Sidamo w Etiopii, a więc z ojczyzny kawy. Posiada przyjemny owocowy, winny aromat typowy dla kawy afrykańskiej. Smak owocowy z czekoladowym zabarwieniem, nutami kakao i cukru trzcinowego. Wyczuwalna delikatna owocowa kwasowość. Kawa z palarni do biura i gastronomii, polecana głównie do ekspresów przelewowych i metod alternatywnych.
Segment specialty – SCA = 83pkt.
Pochodzenie: Etiopia
Stopień palenia: średni
Kwasowość: średnia/cytrusowa
Zawartość kofeiny: średnia
Popularna i doceniana przez miłośników metod alternatywnych Kenia AA, wypalona na stopień jasny. Po otwarciu opakowania dominuje aromat winny, porzeczkowy, wyraźnie owocowy. Po zaparzeniu jest lekka, o niskim body, w smaku owocowa. Ze względu na jasny stopień palenia przeznaczona do metod przelewowych i alternatywnych.
Segment specialty – SCA = 85pkt.
Pochodzenie: Kenia
Stopień palenia: jasny
Kwasowość: średnia/owocowa
Zawartość kofeiny: średnia
Dane firmy:
ul. Wojska Polskiego 95
78-600 Wałcz
NIP: 9271907260
REGON: 147098367
Copyright © 2022 Tikofi. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wdrożenie: Netproo.